Steeds meer mensen stappen over naar slimme verlichting. Dit is ook niet zo gek, want een huis vol smart lampen kan helpen bij alle dagelijkse routines. De slimme verlichting van Philips hue is een veel gekozen product. Het is namelijk makkelijk te installeren, simpel te bedienen en er zijn heel veel verschillende lampen en accessoires beschikbaar. Dat Philips hue Zigbee gebruikt om te kunnen communiceren weten veel mensen niet. Hier merk je zelf ook weinig van. Als je voor het eerst in aanraking komt met smarthome toepassingen vraag je je waarschijnlijk af hoe dit precies in zijn werk gaat. De vraag hoe werkt Philips hue wordt hieronder uitgelegd.

hoe werkt philips hue

Veel Philips hue producten waar je uit kunt kiezen

Hoe werkt Philips hue en wat is het precies?

Philips hue is een innovatief draadloos verlichtingssysteem. Alle Philips hue lampen kun je namelijk bedienen met je smartphone. Naast het in- uitschakelen van je verlichting kun je ook de kleur aanpassen, routines instellen en lampen naar wens dimmen. Met hue krijg je ontzettend veel mogelijkheden, zonder ingewikkelde installaties.

Hoe werkt Philips hue als je geen technische kennis hebt? Technische kennis heb je ook niet nodig. Er zijn een aantal andere dingen die wel noodzakelijk zijn. Zo heb je een router met een vrije UTP poort nodig, stabiele wifi verbinding, een hue bridge en een aantal slimme hue lampen. De benodigde producten kun je ook aanschaffen d.m.v. een Philips hue starterspakket. De router gebruik je waarschijnlijk al van je internet provider.

Philips hue communiceert via Zigbee

Doordat veel webshops vermelden dat hue lampen via wifi werken gaat men hier ook vanuit. Dit is alleen niet helemaal waar. De Philips hue bridge maakt namelijk draadloos contact met de lampen en accessoires via Zigbee en niet via wifi. Dat Philips hue Zigbee gebruikt en geen wifi om te communiceren is dus nu duidelijk. Wanneer je bijvoorbeeld Philips hue outdoor verlichting wilt installeren en je wifi niet toereikend is in de tuin hoef je je geen zorgen te maken.

Een wifi verbinding is alleen noodzakelijk om met je smartphone de lampen te kunnen bedienen. Je smartphone is namelijk via wifi verbonden met de router, de router weer bedraad met de hue bridge en de hue bridge maakt via Zigbee weer contact met de smart lampen. Het bereik van de draadloze Zigbee verbinding is ongeveer 10 meter. Gelukkig pakt elke Philips hue lamp de Zigbee verbinding op en deelt deze weer opnieuw uit. Zo kun je dus ook Philips hue installeren over langere afstanden, wanneer er tussendoor een lamp is geïnstalleerd. Het gebruik van zigbee lampen kent veel voordelen t.o.v. wifi lampen.

In het kort:

  • De communicatie tussen de Philips hue producten gebeurt via Zigbee
  • Je hebt wifi nodig om je smartphone te kunnen verbinden met je netwerk in huis
  • Wifi wordt alleen gebruikt als communicatie tussen de bridge en je smartphone
  • Elke hue lamp deelt de Zigbee verbinding om lange afstanden te kunnen overbruggen

Veel Philips hue producten waar je uit kunt kiezen

Hoe werkt de Philips hue bridge?

De Philips hue bridge is het hart van je slimme verlichting. De bridge zorgt er namelijk voor dat al je slimme hue lampen reageren op wat jij aanpast in de app. De lampen en accessoires van hue worden via draadloze Zigbee communicatie gekoppeld aan de bridge. De bridge is weer bedraad aangesloten op je netwerk (internet) in huis. Net als je smartphone via wifi. Op je smartphone geef je met de hue app aan welke lamp(en) je wilt bedienen. Dit wordt doorgestuurd naar de bridge en de bridge zorgt er voor dat de lampen worden aangepast. Ook wanneer je geen internet meer hebt in huis, maar de smartphone wel verbonden is met je wifi netwerk kun je nog steeds je lampen bedienen.

Hoe werkt Philips hue als je niet thuis bent?

Niet alleen wanneer je verbonden bent met je eigen wifi netwerk kun je Philips hue gebruiken. Ook wanneer je niet thuis bent kun je toch je verlichting bedienen. Dit komt doordat de bridge verbonden is met je router en toegang heeft tot het internet. In de hue app log je in met je meethue account die gekoppeld is aan de bridge. Zolang je smartphone verbonden is met het internet kun je ook je smart lampen in huis bedienen. Hoe werkt Philips hue als je niet thuis bent? Nou eigenlijk op dezelfde manier als je wel thuis bent.

Hoe werken de bluetooth lampen?

De laatste generatie Philips hue lampen beschikt over bluetooth. Doordat lampen voorzien zijn van bluetooth heb je geen bridge meer nodig om ze te kunnen bedienen. Je kunt dus Philips hue zonder bridge gebruiken. De verbinding tussen de bluetooth lamp en je smartphone is namelijk rechtstreeks. Als je een klein aantal lampen wilt van hue en geen gebruik wilt maken van geavanceerde opties, dan biedt bluetooth bediening de uitkomst. Wil je wel meer kunnen met je smart lampen, dan kun je beter een bridge aanschaffen. Ook de bluetooth lampen kun je aansluiten op een bridge.

hoe werkt Philips hue bluetooth

Veel Philips hue producten waar je uit kunt kiezen

Veelgestelde vragen

Geen wifi in de tuin, maar wil wel graag Philips hue buitenverlichting. Kan dit?

Dit is zeker mogelijk, aangezien de communicatie van Philips hue gaat via Zigbee. De afstand tussen de bridge en de lamp mag maximaal 10 meter zijn, maar waarschijnlijk is de tuin verder weg. Om de afstand te overbruggen kun je extra lampen tussen de bridge en je buitenverlichting plaatsen. Elke Philips hue lamp deelt opnieuw de Zigbee verbinding. Zo creëer je een eigen mesh-netwerk van slimme hue lampen.

Geen wifi in de tuin heeft wel een ander nadeel. Aangezien je smartphone niet verbonden is met wifi kun je de lampen alleen met je smartphone bedienen via een buitenshuis verbinding.

De hue bridge vindt mijn smart lamp niet, en nu?

Wanneer je grote afstanden wilt overbruggen kan het wel eens voorkomen dat de Philips hue bridge je lamp niet vindt. Plaats de lamp dan dichterbij de bridge en probeer het opnieuw. Wanneer de lamp gekoppeld is plaats je deze weer terug op de oorspronkelijk locatie. Wanneer de lamp dan ook niet te bedienen is, is het verstandig om er een extra lamp tussen te plaatsen.

Mocht de lamp helemaal niet meer werken, dan moet je de Philips hue lamp resetten.

Wat is het bereik van Zigbee?

Het bereik van Zigbee is ongeveer 10 meter. Om lange afstanden te kunnen overbruggen werkt elke hue lamp als een repeater. De lamp pakt de Zigbee verbinding op en deelt deze weer opnieuw uit. Zo communiceren alle Philips hue lampen met elkaar en kun je ook op langere afstanden gebruikmaken van hue.

Kan ik mijn bluetooth lampen buitenshuis bedienen?

Wanneer je gebruikmaakt van de bluetooth lampen en deze bedient met de bluetooth app, kun je de lampen niet buitenshuis bedienen. Voor buitenshuis bediening heb je een bridge nodig. Wanneer de bluetooth lampen zijn aangesloten op een bridge kan dit wel, mits je een internetverbinding hebt.

Hoe werkt Philips hue als ik geen internetverbinding meer heb?

Het kan wel eens voorkomen dat de internetverbinding tijdelijk weg valt. De Philips hue lampen zijn dan nog steeds te bedienen met een accessoire. Wanneer je telefoon ook gewoon verbonden is met je wifi netwerk zal de bediening met de app ook gewoon blijven werken. Buitenshuis bediening is zonder internet niet mogelijk. Als niks meer werkt kun je altijd nog proberen om de hue lamp van het stroom te halen en deze weer opnieuw te voorzien van stroom. De lamp zal dan weer gaan branden.