De Philips hue bewegingssensor is een veel gebruikte accessoire. Door het slim toepassen van de bewegingssensor is het handmatig schakelen van je smart lampen overbodig. De Philips hue bewegingssensor installeren is net zo eenvoudig als de verlichting van hue. De ideale instelling van de sensor verschilt per huis. Dit komt door de lichtinval en de plaatsing van de bewegingssensor. Je wilt namelijk niet dat de sensor je lampen laat branden wanneer je voldoende natuurlijk licht hebt. Of dat je lampen gaan branden wanneer er geen echte beweging heeft plaatsgevonden. Het goed instellen van de Philips hue bewegingssensor doe je in de app en kost tijd. Maar eenmaal goed ingesteld zul je hier altijd profijt van hebben.
Philips hue bewegingssensor installeren
De Philips hue bewegingssensor installeren begint bij het uitpakken van de sensor en het kiezen van de juiste locatie om de sensor te bevestigen. Doordat de sensor standaard geleverd wordt met een magneet kun je ook een plek kiezen die je anders zou overslaan. Eenmaal een plek gekozen begin je met de installatie van de sensor. Een Philips hue bewegingssensor installeren doe je snel door onderstaande stappen te volgen.
- Plaats de sensor op de gewenste locatie
- Open de Philips hue app
- Klik rechtsonder op instellingen
- Ga naar accessoire configuratie
- Klik op de accessoire toevoegen button
- Selecteer de juiste bewegingssensor (hue motion sensor of hue outdoor sensor)
- Volg de verdere stappen in de app
Wanneer je de Philips hue bewegingssensor installatie met succes hebt afgerond vind je deze terug in de accessoire configuratie bij instellingen. Hier kun je bewegingssensor verder instellen, een naam geven en aan- uitzetten.
Philips hue bewegingssensor instellen
De instellingen van de sensor kun je aanpassen in de Philips hue app. Hier kun je selecteren wat er in welke kamer moet gebeuren wanneer er beweging is, bij hoeveel daglicht de Philips hue lampen mogen inschakelen, hoelang ze blijven branden en bij hoeveel beweging er actie ondernomen moet worden. Wanneer je begint met het instellen is het belangrijk om te weten in welke ruimte je welke lampen wilt schakelen bij beweging. Als dit een combinatie is van lampen in meerdere ruimtes moet je hier eerst een zone voor creëren. Hierna kun je het beste een Philips hue scene maken met de gewenste lampen, kleuren en helderheid. De scene maak je op basis van wat je wilt bereiken als er beweging is. Na het kiezen van de ruimte en het maken van de scene kun je de Philips hue bewegingssensor verder instellen.
Stappenplan Philips hue bewegingssensor instellen:
- Op de Philips hue app
- Ga naar instellingen
- Klik op accessoire configuratie
- Selecteer de juiste bewegingssensor
- Kies de ruimte/kamer
- Selecteer het tijdstip
- Kies de scene die geactiveerd moet worden bij beweging
- Bepaal de lengte van de activatie van de scene
- Kies wat er moet gebeuren als de tijd verstreken is
- Klik op bewaar
Bij de instellingen kun je twee tijdsvakken instellen. Een voor overdag en voor ’s nachts. Zo kun je dus twee verschillende scenes gebruiken tussen bepaalde tijden. Bijvoorbeeld een nachtlampje als er ’s nachts beweging is en een krachtige lamp overdag.
Daglicht gevoeligheid
Niet alleen detecteert de sensor beweging, maar ook de hoeveelheid daglicht. Zo schakelt de sensor alleen de gekoppelde lampen in als er te weinig daglicht is. Een mooie functie waarmee je voorkomt dat de lampen onnodig worden ingeschakeld. De gevoeligheid van de daglicht sensor kun je instellen bij daglicht gevoeligheid. Door de schuif naar boven en beneden te schuiven zal de tekst erboven veranderen aan de hand van de hoeveelheid daglicht die de sensor op dat moment opvangt. Hier kun je dan precies aflezen welke gevoeligheid het beste bij de ruimte past.
Bewegingsgevoeligheid
Wanneer de gekoppelde lampen te makkelijk inschakelen kun je de bewegingsgevoeligheid veranderen. Deze instelling kan van pas komen als de sensor gericht is op een raam en je lampen inschakelt als er buiten beweging is. Net als bij de daglicht gevoeligheid instelling kun je dit aanpassen met de schuif bij de bewegingsgevoeligheid instelling.
Three times is a charm
In de hue app bij “Ontdek” heb je de keuze om gebruik te maken van “Hue Labs”. In hue labs vind je verschillende formules die (nog) niet beschikbaar zijn voor de officiële app. Een soort testruimte van hue functies die elke hue gebruiker mag installeren. Hier vind je ook de formule “Three times is a charm”. Wanneer je deze formule installeert heb je de beschikking over 3 tijdsvakken i.p.v. 2. Hiermee kun je de Philips hue bewegingssensor iets flexibeler gebruiken.
Philips hue smart plug koppelen aan bewegingssensor
Philips hue heeft naast de Hue bewegingssensor ook nog een aantal andere accessoires in haar assortiment, zoals de Philips hue dimmer switch en de Philips hue smart plug. De smart plug is bedoeld om lampen met een stekker, waarvan je de lichtbron niet kunt vervangen toch te kunnen koppelen aan de slimme verlichting van hue. Wil je de smart plug koppelen aan de Hue bewegingssensor moet je dit anders instellen dan je gewend bent.
- Open de hue app
- Maak een nieuwe kamer of zone
- Plaats de smart plug en bewegingssensor in de kamer of zone
- Maak een scene met de smart plug
- Koppel de scene aan de bewegingssensor
Reactie
Voorheen was er in labs een instelling die de lampen automatisch aan liet gaan als het wat donkerder werd in huis zoals met een regenbui of een wolk. Maar sins de labs functie verdwenen is heb ik een sensor hangen die in niet meer kan gebruiken. Weten jullie een oplossing?
Goedemorgen, alles ingesteld volgens de instructie met 1 minuut duur. Echter, de lampen gaan nu dus niet uit?! Wat doe ik verkeerd? Hoop dat iemand mij kan helpen😳
het lukt mij niet om een sensor te koppelen aan een smartplug. ik krijg nergens in een zone of scene de mogelijkheid de sensor toe te voegen. kan iemand mij helpen?
Ik wil mijn buitenverlichting graag aanzetten via een hue plug en een outdoor bewegingssensor van hue. Overdag hoeft er niks aan. Tussen 20 en 23 de lamp aan. En tussen. 23 en 06 wanneer er beweging is voor 5 min.
Ik kom daar via de app en ook hue lab niet uit. Dit moet toch mogelijk zijn?
Dat zou ik ook graag willen weten. Iemand een antwoord?
Ik was benieuwd, werkt de sensor ook zo dat je in kunt stellen dat lampen overdag automatisch uitgaan als er lange tijd geen beweging is? Het uitzetten van lampen wordt thuis nog wel eens vergeten namelijk waardoor er soms hele dagen licht brandt terwijl dat niet nodig is.
We hebben er sinds gisteren twee sensoren trap o en trap af. Lampen in gang en overloop ingesteld als nacht lampje. T werkt fantastisch. Was even dingetje om in te stellen, fine-tune. Maar super handig., blij mee.
Hallo,
Wij hebben de hue motion sensor gekoppeld aan onze gang (kamer) 1 lamp. Hij detecteerd wel beweging, maar hij gaat niet aan. Wat heb ik fout gedaan?
Hij gaat wel uit na 10 minuten als ik hem zelf heb aangezet. Maar dus niet aan als ik er werr langs loop.
Hopelijk kan iemand mij hiermee helpen…
Groetjes Lenny
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien kun je je vraag eens stellen in een Philips hue groep op facebook? Hier kunnen verschillende mensen sneller reageren op je vraag. Aanmelden kan op: https://go.tyx.nl/fb
Ik heb precies hetzelfde probleem, ook de sensor gekoppeld aan de gang met 2 plafonniers “Enrave S”, gaan wel uit na 1 minuut maar gaan niet meer aan, geprobeerd met normale HUE lamp, deze werkt wel.
Kan iemand mij helpen?
Groeten,
Albert
Hi Albert,
Hier heb ik mij hoofd ook over gebroken, het had ermee te maken dat de standaard scenes die worden ingesteld bij de sensor-settings vervangen moeten worden.
Dus je moet voor de betreffende kamer of zone scenes maken, dim/bright en hier moeten alle lampen in verwerkt worden.
Vervolgens in sensor-settings de sensor koppelen aan een zone of kamer en dan de aangemaakte scene selecteren in de sensor-settings.
Succes ermee
Groet,
Manuel
Hoi Manuel,
Dank je wel voor deze oplossing. Ik had hetzelfde probleem. Tig keer de kamer verwijderd en de sensor gereset. Zojuist nieuwe scènes ingesteld en het werkt perfect 🤩
Geweldig! Dit werkte voor mij ook. Eerst was de enige optie ‘Niets doen’, maar na het toevoegen van een Scène verschijnt deze als optie voor de motion sensor.
Bij ons zitten de TL balken in de garage erop via een smart plug. Het is nu alleen nog een kunst de sensor zo te plaatsen dat deze de beweging van de garagedeur detecteert…
Mijn sensoren zijn ineens allemaal niet meer bereikbaar. Ook na her installeren niet. Even wel maar daarna niet meer iemand?
Ik ben al een tijdje aan het stoeien om de volgende situatie in te stellen, maar tot op heden zonder succes:
De Motion sensor is gekoppeld aan een buitenlamp. Deze buitenlamp wil ik tot 23.00 standaard aan hebben (middels een scène wordt deze bij zonsondergang aan gezet samen met andere lampen in de kamer en weer uitgezet middels een andere scène voor alleen de buitenlamp). Nu wil ik dat deze buitenlamp na 23.00 aangaat bij beweging via de Motion sensor. Dit krijg ik niet naast elkaar werkend. Iemand suggesties?
Dag Vincent,
hier hetzelfde probleem. Heb je ondertussen al een oplossing?
Dankzij jullie reacties is het mij met één sensor gelukt maarvik wil twee sensoren op één plug schakelen.
Gaat dit of kun je maar één sensor per plug installeren?
Het gaat om trapverlichting. Ik wil zowel boven als beneden een sensor plaatsen.
Na installatie van de HUE Wall Switch Module werkt de Hue bewegingssensor niet voor dezelfde lamp. Hoe kan ik de Sensor en de Wall Switch in een “hotelschakeling” configureren?
Ik wil de motion sensor koppelen aan een philips smart plug, maar ik kan dan niks instellen. Wat ik wil is dat de smart plug aan gaat wanneer de motion sensor beweging detecteert. Maar ik kan niks instellen. Overal komt te staan “niets doen”. De smart plug zit in de trapkast (daar zit het stopcontact met de stekker van de trapverlichting) en ik heb daar een aparte kamer van gemaakt. Maar ook dat levert geen resultaat op.
Volg! Deze situatie zit ik ook exact mee!
Hier ook al tijden dit probleem..
Yup hier ook
Tja, ik zit/zat met hetzelfde probleem.
Ik denk dat ik het opgelost heb door in Hue Labs een formule te maken. Daar heb ik de formule “Three times is a charm” aangemaakt. Het lijkt erop dat het werkt. Nu maar een dagje testen………🥴
Dat heb ik ook je kan inderdaad niks instellen.
Heel raar. Dacht eerst mijn bridge is vol dus op een andere geprobeerd maar helaas.
Ik heb het zelfde probleem
hier ook hetzelfde… “niets doen””…..
heeft iemand hiervoor een oplossing?.
Je moet in de ruimte van de smart-plug een scène aan maken ( maakt niet uit welke). Dan kan je deze kiezen bij het gedrag van de sensor 👌
Hoi Ivo,
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Maak binnen je kamer of zone een scène aan. Zet daarin de smart-plug op aan. Vervolgens kies je deze scène voor de bewegings sensor.
De tijd instellen voor de sensor werkt wat omslachtig. Je kunt twee tijdzones instellen. Per tijdzone kan je kiezen wat de lamp moet doen. Stel je wilt de lampen iets anders laten doen voor overdag en snachs dan stel je begintijd van tijdzone 1 in (bijv 08.00u) en de begintijd van tijdzone 2 (bijv 22.00u). De eindtijd van de tijdzones wordt dan automatisch op de begintijd van de volgende tijdzone gezet. Vervolgens kies je voor ‘bewaar’ en zou het wel moeten werken.
Hopelijk is dit een antwoord op je vraag.
Ben jij er al uit of het kan?
Ik heb hetzelfde probleem.
Bovendien krijg ik nu opeens de melding sensor niet bereikbaar
bij het instellen van de bewegingssensor kan je de tijd niet goed instellen wel de begin tijd maar niet de eindtijd. als ik bewaar indruk dan gebeurt er helemaal niets (een knipperend lampje in de app. na 8 min zegt hij dan niet geconfigureerd.
heb ik dus niets aan deze sensors
Hé Martin,
De eindtijd, is de begin tijd van de nieuwe tijdzone.