Philips hue bridge

De Philips hue bridge is het hart van je slimme Philips hue verlichting. De bridge zorgt voor de volledige samenwerking tussen al je slimme lampen en accessoires van hue. Het geeft je volledige vrijheid in het bedienen van je verlichting. De Philips hue bridge is los verkrijgbaar, maar wordt ook standaard geleverd in een Philips hue starterspakket. Op een bridge kun je maximaal 50 lampen en 10 accessoires aansluiten. Mocht je meer producten in huis nodig hebben, dan is een tweede bridge noodzakelijk.

BRIDGE BEKIJKEN

Philips hue bridge

Philips hue bridge v2

Philips hue bridge v2 is de verder ontwikkelde brug tussen jou en je verlichting. Met de next generation hub heeft Philips een grote stap gezet in de smart living technologie. Bedien je lampen met Apple homekit en Siri door middel van stemcommando’s. Laat Siri je zelf samengestelde scenes aanzetten, je lampen dimmen en uitschakelen. De v2 is helemaal geoptimaliseerd voor homekit van Apple en legt niet alleen de link tussen jou en je verlichting, maar ook tussen al je ander homekit apparaten en Philips Hue. Met hulp van de hue app kun je de bridge eenvoudig updaten en is je slimme verlichting altijd up-to-date.

Installeren

De installatie van de Philips hue bridge is zeer eenvoudig en kan door iedereen gedaan worden. Na het uitpakken van de bridge koppel je de bridge met een UTP kabel met de router (internet). Hierna steek je de stroomstekker in het stopcontact en volg je de installatie instructies in de hue app op je smartphone. Het installeren van de bridge is zo eenvoudig dat er in de meeste gevallen geen monteur aan pas hoeft te komen. Voor een uitgebreide installatie handleiding kun je kijken op: Philips hue installeren.

Haal meer uit je verlichting met een bridge

Bridge v1 & v2

De ronde Philips hue bridge (v1) is de eerste generatie en is sinds 2015 vervangen voor de vierkante 2e generatie bridge. Het grootste verschil tussen beide is de mogelijkheid tot het gebruiken van Apple Homekit. Met Apple Homekit stuur je eenvoudig alle slimme apparaten in je huis aan. Door de koppeling met Homekit is Philips Hue helemaal klaar om mee te draaien in je slimme woning. De updates voor de eerste generatie is stop gezet. Wanneer je nog in het bezit bent van een ronde v1 is het verstandig om een nieuwe v2 aan te schaffen en je gegevens te verhuizen.

bridge v1 en v2

Ook wanneer je niet thuis bent

Wanneer de bridge aansloten is op het internet kun je de verlichting over te wereld bedienen met de app van Philips hue. De buitenshuis verbinding is ideaal wanneer je vergeten bent de lampen uit te schakelen of wanneer je ze voor aankomst wilt inschakelen. Naast de slimme bediening is het ook mogelijk om de slimme lampen te automatiseren. Zo voeg je routines toe aan de bridge en worden de geselecteerde lampen automatisch in en uit geschakeld. Door het delen van je (smartphone) locatie kan de bridge ook de verlichting uit schakelen wanneer je je huis verlaat en weer inschakelen wanneer je thuis komt. Een volledig automatische functie waar je zelf niets voor hoeft te doen.

Niet noodzakelijk, wel handig

Een Philips hue bridge is niet meer noodzakelijk wanneer je wilt starten met hue. De nieuwste lampen van hue beschikken namelijk over bluetooth. Zo kun je de bluetooth lampen direct bedienen met de hue app en is een bridge overbodig. Maar zonder bridge ben je ook veel beperkter en zo kun je bijvoorbeeld geen gebruikmaken van buitenshuis bediening. Ook het gebruik van accessoires, zoals een Philips hue bewegingssensor, is zonder bridge niet mogelijk. Als je optimaal gebruik wilt maken van je slimme verlichting is een bridge zeker wel aan te raden. Wanneer je al in het bezit bent van hue smart lampen en nog geen bridge hebt kun je deze op een later moment altijd nog toevoegen. Ook de lampen met bluetooth ondersteuning kunnen gekoppeld worden aan een bridge.

Makkelijker bedienen en meer opties met een bridge

Philips hue bridge lampjes led infographic

Hue bridge LED lampjes

Op de Philips hue bridge vind je een aantal lampjes die aangeven of de bridge goed is aangesloten en op de juiste manier werkt. Wanneer je problemen hebt met je Philips hue lampen is het verstandig om te controleren of alle lampjes op bridge branden. De bovenste drie ledjes zijn het belangrijkste. Wanneer een van de lampjes niet brandt kun je herleiden wat het probleem is. Alle 3 de lampjes horen blauw te branden.

  1. Het eerste lampje geeft aan of de bridge wel stroom heeft. Wanneer dit lampje niet brandt is er een probleem met de voeding. Probeer een ander stopcontact of controleer de stekker.
  2. Als de hue bridge op de juiste manier is aangesloten op de router gaat dit lampje blauw branden. Dit betekent dat er verbinding is met het netwerk en de bridge een IP-adres heeft ontvangen van de router. Wanneer het middelste lampje niet brandt is het verstandig om de ethernetkabel te controleren of te vervangen. Ook wil het wel eens helpen om een andere poort op je router te proberen.
  3. Het laatste lampje op de hue bridge geeft aan of er een internetverbinding is. Als alleen het laatste ledje niet blauw brandt is er een probleem met het internet. Controleer met andere apparaten of je daarmee wel een internetverbinding hebt.
  4. Dit is de synchronisatie button. Een fysieke knop waarmee je toestemming geeft om andere apps toe te laten tot je verlichting. Verder geeft de blauwe lamp rondom de knop geen indicatie of storing weer.

Philips hue bridge aanbieding

Een Philips hue bridge aanbieding kun je regelmatig vinden op het internet. Verschillende webwinkels bieden de bridge aan voor een gereduceerde prijs. Als je wilt starten met hue is het verstandig om gelijk een Philips hue starter kit te kopen. In een starterspakket vind je namelijk ook een bridge en ben je het voordeligste uit. Ook starterspakketten en andere producten kun je regelmatig vinden als Philips hue aanbieding.

Bereik van de bridge

Het bereik is erg afhankelijk van het aantal muren en plafonds wat zich bevindt tussen de bridge en de lampen. Ook andere obstakels kunnen een rol spelen in het Philips hue bridge bereik. Gelukkig wordt het totaal bereik van je volledige hue systeem weer uitgebreid bij elke volgende lamp. Niet elke lamp communiceert direct met de bridge, maar met elkaar. Benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dan eens: Hoe werkt Philips hue.

Tweede Philips hue bridge

Aan een Philips hue bridge kun je een beperkt aantal lampen en accessoires toevoegen. Voor de meeste huishoudens is dit toereikend. Wanneer je veel Philips hue lampen in huis hebt en ook buiten dan heb je waarschijnlijk aan een enkele bridge niet voldoende. Gelukkig kun je meerdere bridges toevoegen in de app van hue en zo dus ook meerdere lampen aansluiten. Het is wel belangrijk om de lampen op de juiste wijze te verdelen. Voor het bedienen van je verlichting met meerdere bridges moet je namelijk elke keer wisselen van bridge voordat je de lampen kunt bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld je buiten en binnenlampen koppelen aan een andere bridge. Of je maakt een verdeling per verdieping in huis.

Philips hue bridge voeding utp

Hue bridge gebruiken met Google Home

Philips hue lampen kun je op verschillende manieren bedienen. Zo kun je natuurlijk gebruikmaken van de Philips hue app, een friends of hue schakelaar of je koppelt de Philips hue bridge aan een slimme assistant. Een veelgebruikte smarthome assistant is Google home. Om je lampen te kunnen koppelen aan Google home heb je een bridge nodig. De bridge zorgt namelijk voor de koppeling met de slimme assistant. Philips hue koppelen aan Google home is heel eenvoudig. Na de koppeling kun je alle lampen met je stem bedienen of in de Google home app.

FAQ Philips hue bridge

Wat is een Philips hue bridge?

Een Philips hue bridge is het hart van je slimme Philips hue verlichting. De bridge maakt van al je hue lampen en accessoires een geheel. De bridge zorgt voor de koppeling van alle hue producten en maakt het mogelijk dat je je verlichting o.a. ook buitenshuis kunt bedienen.

Heb je een Philips hue bridge nodig?

De nieuwste generatie Philips hue lampen zijn voorzien van bluetooth. Door het toevoegen van bluetooth aan alle smart lampen is een bridge niet meer noodzakelijk. Wil je veel slimme lampen bedienen en meer opties kunnen gebruiken is het verstanding om wel een bridge te kopen. Een bridge zorgt namelijk voor extra slimme functies, zoals buitenshuis bediening bijvoorbeeld. Ook kun je meer lampen bedienen dan wanneer je geen bridge hebt.

Kan ik een hue bridge ook via wifi aansluiten op mijn netwerk?

Helaas is het niet mogelijk om de Philips hue bridge via wifi aan te sluiten op je netwerk. Het aansluiten van een bridge moet altijd met de meegeleverde ethernetkabel. De ene kant van de kabel gaat in de bridge en de andere kant in de router of switch.

Hoeveel lampen kun je aansluiten op een bridge?

Om Philips hue vloeiend te kunnen gebruiken kun je maximaal 50 lampen aansluiten op een hue bridge. In de realiteit ligt dit aantal iets hoger, maar voor een soepele bediening wordt 50 lampen als maximum aangehouden. Houd er ook rekening mee dat sommige armaturen meerdere lampen hebben. Een Philips hue spot met 3 lampen wordt niet gezien als 1 lamp, maar elke individuele lamp wordt geteld.

Heb ik een tweede bridge nodig om het bereik te vergroten?

Om het bereik van je draadloos Philips hue netwerk te vergroten heb je geen tweede hue bridge nodig. Alle Philips hue lampen geven het draadloos signaal aan elkaar door via het ZigBee protocol. Kijk hier als je exact wilt weten hoe Philips hue werkt.

hue bridge v2 staand

Nieuwe hue hub nodig?