Alle lampen zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel. Op een energielabel vind je de informatie over het energieverbruik van de lamp. Elke lampenfabrikant is dan ook verplicht door de Europese Unie om een energielabel te plaatsen op de verpakking. Dit geldt niet alleen voor TL-, spaar- en halogeenlampen, maar ook voor LED verlichting. De Europese Unie maakt door het verplicht stellen van een energielabel het voor de consument mogelijk om in een oogopslag te zien hoe energiezuinig een lamp is en kan dit dan vergelijken met andere type lampen.
Nieuw energielabel voor lampen per 1 september 2021
Lampen worden steeds energiezuiniger en hier worden de energielabels op aangepast. De oude labels konden het verbeterde energieverbruik alleen weergeven door het plaatsen van +++ achter de A. Voor veel mensen was dit niet duidelijk genoeg en daarom is het energielabel voor lampen aangepast. Het nieuwe energielabel voor lampen is per 1 september 2021 dan ook herkenbaar aan de letters A (meest zuinig, donkergroen) t/m G (minst zuinig, donkerrood). De plusjes van het oude label komen helemaal te vervallen. Door nieuwe voorwaarden te stellen per categorie op het energielabel is er ook ruimte voor de toekomst, wanneer er nieuwe lampen op de markt komen die nog energiezuiniger zijn.
Overgangsperiode van oud naar nieuw
Veel winkels hebben nog voorraden met lampen liggen en kunnen dan ook niet per direct voldoen aan de voorwaarden van de Europesche Unie. Daarom is er een overgangsperiode ingesteld tot 1 maart 2023. Dit betekent dat alle winkels en webshops hun oude voorraden nog mogen verkopen tot 1 maart 2023. Tussen 1 september 2021 en 1 maart 2023 kan het dus zo zijn dat je lampen tegenkomt met zowel het oude label als het nieuwe label. Het verschil tussen beide labels kun je onder andere herkennen aan de QR-code op de verpakking. Alle nieuwe energielabels voor lampen hebben namelijk een QR-code.
Ontwerp energielabel voor lampen
Het ontwerp van het nieuwe energielabel voor lampen wijkt niet zo veel af van het oude ontwerp. Een lamp wordt nog steeds in een letter en kleur categorie geplaatst en dit ziet er nog hetzelfde uit. Maar de categorieën lopen nu alleen van A t/m G, zonder +++ tekens. Ook heeft het nieuwe ontwerp een QR-code waarmee je meer informatie kunt opvragen door het te scannen met je smartphone. Zo krijg je nog meer informatie te zien over de specifieke lamp.
Bron afbeelding: ec.europe.eu
Op bovenstaande afbeelding is duidelijk het verschil te zien tussen beide labels. Links (oude label) heeft meerdere A categorieën met +++ tekens en gaat maar tot letter E. Rechts (nieuwe label) heeft geen +++ tekens, gaat door tot letter G en heeft een QR-code waarmee je extra informatie kunt opvragen over de lamp.
Lampen verbruiken niet meer energie
Door het verplichten van nieuwe labels kan het zo lijken dat LED lampen ineens minder energiezuinig zijn, omdat ze volgens het nieuwe energielabel in categorie F of G terecht komen. Het veranderen van de labels heeft geen invloed op het energieverbruik van een lamp, alleen op de manier hoe het energieverbruik wordt weergegeven. LED lampen verbruiken nog steeds vele malen minder energie dan een gloeilamp en zijn echt energiezuinig.
Philips hue energielabel
Ook de slimme Philips hue lampen worden allemaal voorzien van het nieuwe energielabel voor lampen. Voorheen werden de Philips hue lampen geplaatst in categorie A+ en zelfs A++, maar dit is bij het nieuwe label niet meer het geval. Veel hue lampen zitten nu in categorie G of F. Dit betekent niet dat de lampen van hue meer energie verbruiken. Wanneer je dezelfde lamp in de winkel ziet met zowel een oud als nieuw energielabel kun je de verschillen in labels goed zien, maar beide lampen verbruiken evenveel energie. Het nieuwe energielabel voor lampen laat de Philips hue lampen niet meer energie verbruiken.
Energielabel laat ook elektriciteitsverbruik zien
Het nieuwe energielabel geeft consumenten veel meer informatie over het energieverbruik van een lamp. Zeker wanneer je de QR-code scant op de verpakking. Je krijgt een ton aan informatie over een enkele lamp. Naast de QR-code vind je ook nog het elektriciteitsverbruik in kWh. Hier wordt precies aangegeven hoeveel energie een lamp verbruikt in kWh (kilowatt uur). Niet alleen op het energielabel vind je informatie over de lamp. Op de verpakking van een lamp wordt vaak ook het vermogen in watt, de lichtopbrengst in lumen en de levensduur in branduren vermeld.
Reactie
Hoe kan het dat een lamp van QAZQA met label F 18 kwh (1800 lumen) verbruikt en een lamp van Lifegoods met label B 30 kwh (2000 lumen). Beide volgens de nieuwe label van 1 sep. 2021