De Philips hue producten zullen compatibel worden met het Matter protocol. Dat protocol moet de nieuwe datacommunicatie standaard voor smarthome-toepassingen, of ook wel domotica genoemd, gaan worden. Een standaard datacommunicatie protocol is belangrijk voor een betere samenwerking van verschillende fabrikanten van smarthome producten.
Dit is het belang van een standaard
Het aanbod van smarthome producten groeit gestaag. Maar producten van verschillende fabrikanten werken vaak niet goed samen. Er waren diverse de facto standaards, maar het woord diverse zegt al genoeg. Je kunt datacommunicatie protocollen vergelijken met de menselijke talen. Als iemand alleen Nederlands begrijpt en een andere persoon alleen Chinees, dan wordt de communicatie tussen die twee erg lastig. Dan moet er een tolk bijkomen, die beide talen spreekt en begrijpt. In de datacommunicatie heet zo’n tolk een router. Zoals een tolk niet elke taal spreekt, werkt een router ook niet per se met alle datacommunicatie protocollen. Dus is het prettig dat er nu een datacommunicatie protocol, Matter genoemd, bestaat dat door veel fabrikanten gebruikt gaat worden. De bedoeling is natuurlijk dat het nieuwe protocol alle bestaande datacommunicatie protocollen voor smarthome gebruik gaat vervangen. De producten van hue zullen ook Matter gaan ondersteunen.
Hue lightstrip 2m
Bluetooth
Uitbreidbaar t/m 10m
Inclusief connectors
Interessant voor alle fabrikanten en de consument
Zonder standaards krijgen nieuwe ontwikkelingen, zoals smarthome, niet de omvang die ze met standaards wel krijgen. Daarom zijn fabrikanten erbij gebaat dat er een standaard komt. Als de consument een smarthome apparaat van merk A kan aanschaffen dat het Matter protocol gebruikt en vervolgens van merk B een ander apparaat ook met het Matter stempel en die twee apparaten kunnen samenwerken, dan geeft dat de consument vertrouwen en zal de vraag naar Matter producten toenemen. Een ander belangrijk voordeel is dat de ontwikkelkosten van apparatuur omlaag gaan. Chipsets voor de implementatie van het Matter protocol kunnen op grote schaal gefabriceerd gaan worden en dat heeft natuurlijk gunstige gevolgen voor de kosten. De fabrikanten van smart home apparatuur hoeven nog maar een protocol te implementeren en niet meerdere om een zekere connectiviteit te verkrijgen. Met andere worden, we hebben een win win situatie.
Philips hue lampen krijgen ook Matter ondersteuning
Philips hue heeft die win win situatie ook onderkend en zal het Matter protocol gaan toepassen. Signify begrijpt heel goed dat het bijvoorbeeld een geweldig pluspunt is, als je met spraakcommando’s, of je nu Alexa van Amazon, Google assistent of Apple’s siri gebruikt, Philips hue lampen kan aan- en uitzetten en/of dimmen. Dit kan natuurlijk nu ook al, maar is veel ingewikkelder dan wanneer dit via Matter gebeurt. Philips hue heeft een sterke positie in verlichting en kan die gebruiken, samen met de Matter standaard, om zijn omzet te verhogen. De huidige communicatie protocollen van Philips hue, ZigBee en Bluetooth, zullen blijven bestaan. De Matter communicatie zal worden toegevoegd.