Het assortiment aan buitenverlichting van Philips hue is behoorlijk groot, maar voor veel mensen ontbreekt er een product. Dit is een slimme stekker voor buiten. Met een slimme stekker, zoals de Philips hue smart plug, maak je het mogelijk om niet slimme lampen toch te kunnen schakelen. De smart plug van hue kun je alleen niet buiten gebruiken. Gelukkig zijn er een aantal alternatieve manieren om dit toch mogelijk te maken.
Slimme stekker voor buiten die Philips hue compatible is
Wanneer je al een tijdje gebruikmaakt van hue heb je waarschijnlijk ook een Philips hue bridge. Op een bridge koppel je al je slimme lampen en accessoires. Dit gebeurt via het Zigbee protocol. De lampen en accessoires communiceren via Zigbee met elkaar en met de bridge. Hier komt dus geen wifi aan te pas. Wil je precies weten hoe dit werkt? Zie: Hoe werkt Philips hue. Doordat Zigbee gebruikt wordt zijn sommige niet-hue producten toch te koppelen aan de bridge en kun je ze dus bedienen met de hue app. De meeste Zigbee lampen kun je dus koppelen aan de bridge. Niet alleen lukt dit met lampen maar ook met sommige accessoires, zoals slimme stekkers voor buiten. Met een compatible model maak je snel een hue stopcontact buiten.
Deze slimme stekker voor buiten is geschikt voor hue
Hoewel er steeds meer slimme stekkers voor buiten zijn, die ook compatible zijn met hue, werken ze niet allemaal even fijn samen. Wat je natuurlijk niet wilt is dat je je slimme buitenstekker niet meer kunt bedienen. Met de LEDVANCE buitenstekker hoef je hier niet bang voor te zijn. Deze slimme stekker voor buiten koppel je eenvoudig aan de bridge en kun je hierna bedienen met de hue app. Met de LEDVANCE stekker maak je simpel een hue stopcontact voor buiten en sluit je je niet slimme buitenverlichting hierop aan. De buitenstekker van LEDVANCE kun je alleen aan/uit schakelen. Je buitenverlichting dimmen is niet mogelijk. Interesse? Bestellen kan bij Amazon.nl.
Hue stopcontact voor buiten maken
Bij het gebruik van een slimme stekker voor buiten is het belangrijk om te kijken naar de IP waarde van de stekker. Een stekker moet minimaal een waarde hebben van IP44. Dit is spatwaterdicht. De smart plug van hue is hiervoor gewoon niet geschikt. Wat je wel zou kunnen doen is zelf een waterdichte omgeving creëren voor de smart plug. Zo kun je bijvoorbeeld een stroomkabel naar binnen trekken en deze kabel aansluiten op een hue smart plug. Of je plaatst de slimme hue stekker in een waterdichte lasdoos. Het belangrijkste is dat de hue smart plug niet vochtig en nat wordt. Op deze manier maak je buiten een hue stopcontact en weet je zeker dat het altijd blijft werken met de bridge.
Gebruik van een niet compatible slimme stekker voor buiten
Naast Philips hue bestaan er ook nog tal van andere opties om je hele huis te voorzien van slimme verlichting. Helaas werken de meesten nog altijd niet met elkaar samen. Daarom maken veel mensen gebruik van een smarthome oplossing, zoals Google Home, Apple Homekit of Home Assistant. Het mooie van zo’n platform is dat je niet gebonden bent aan een merk en de manier waarop ze communiceren. Je koppelt alles samen op een platform en bedient je lampen vanuit hier. Zo kun je dan je Philips hue lampen en je slimme wifi stekker voor buiten bedienen vanuit dezelfde app en vaak zelfs met je stem.
Het gebruik van een slimme buitenstekker in België
Ook in België kun je een Zigbee buitenstekker aansluiten op de Philips hue bridge en hiermee je normale buitenverlichting bedienen. Het enige waar je op moet letten is het type stopcontact wat je gebruikt. In bijna heel Europa wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van de “Type F socket”. In België wordt soms ook nog “Type E socket” gebruikt. Het Type E stopcontact is vergelijkbaar met het Type F stopcontact, maar heeft een vooruitstekende aardpen aan de bovenzijde. Hierop past geen LEDVANCE buitenstekker. De buitenstekker heeft namelijk geen uitsparing voor de aardpen.
Heeft Philips hue ook stekkers voor buiten?
Wanneer je normale buitenverlichting slim wilt bedienen heb je een slimme buitenstekker nodig. Binnen het Philips hue assortiment vind je geen buitenstopcontact die geschikt is om buiten te gebruiken. De normale smart plug is alleen bedoelt voor binnen gebruik. Wel kun je een hue compatible buitenstekker aanschaffen. Deze koppel je eenvoudig in de hue app en laat je samenwerken met je andere slimme verlichting.
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een slimme stekker voor buiten?
Het belangrijkste bij het kopen van een slimme buitenstekker is de IP waarde van de stekker. Je wilt er namelijk zeker van zijn dat de slimme stekker voor buiten bestand is tegen vocht en stof. De meeste buitenproducten hebben een IP44. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je de buitenstekker wilt bedienen. Wanneer je een buiten stopcontact zoekt voor Philips hue kies je voor een Zigbee stekker.
Reactie
Ladvance outdoor plug is niet compatibel. Ik heb dit op allerlei manieren geprobeerd. Vervolgens contact opgenomen met LEDVANCE en ook zij geven aan dat dit NIET mogelijk is.
Geen idee wat je geprobeerd hebt en wie je gesproken hebt, maar ik gebruik al jaren dit type stekker voor het bedienen van mijn niet Hue lampen. Ook op de website van Ledvance staat dat ze compatible zijn.
“The extended LEDVANCE smart portfolio is compatible with other gateways, for instance with Philips Hue, which guarantee a quick integration and a high free choice via ZigBee 3.0 standard protocol.”
bron: https://www.ledvance.com/professional/products/product-stories/professional-smart-for-residential
Kan ik de slimme buitenstekker ook in de badkamer gebruiken? Ik wil een elektrische handdoek radiator via mijn Hue app bedienen. Vermogen 1000 watt.
Volgens de fabrikant ledvance is de Zigbee slimme buitenstekker geschikt tot 3680 watt.