Gefeliciteerd! Ook jij bent waarschijnlijk gevallen voor de charmes van de Philips Hue lampen en hebt één van de vele modellen aangeschaft. Waarschijnlijk ben je overstag gegaan door zijn vele mogelijkheden die het apparaat heeft, maar wat nu? Wij laten je zien welke mogelijkheden de Hue lamp heeft en hoe je deze kunt bedienen.
Smartphone of Tablet
De Philips Hue lampen zijn zo uniek omdat je deze ook via jouw smartphone of tablet kunt bedienen. Waar wij vroeger alleen een aan- en uitknopje hadden op de lamp en de mogelijkheden konden uitbreiden door er een timer tussen te zetten, slaat Philips een compleet nieuwe weg in. De Hue lamp wordt ook wel de lamp van de toekomst genoemd.
Met de iPhone- of iPad app bedien je gemakkelijk jouw verlichting. Ben je in het bezit van meerdere Hue lampen? Dan kun je deze allemaal met elkaar verbinden door middel van de Philips hue Bridge. Dit kleine kastje sluit je aan op je internetverbinding en hiermee kun je alle lampen gemakkelijk in- en uitschakelen. Omdat de Hue bridge op het internet is aangesloten kun je jouw verlichting ook bedienen wanneer je niet thuis bent. Ideaal om even voor de hond een lampje aan te doen als je toch later thuis bent dan verwacht. Als je wilt kun je ook meerdere telefoons of mobiele apparaten toegang geven, hierbij kun je los van elkaar instellen welk apparaat welke mogelijkheden mag gebruiken.
Geef inbrekers geen kans
De smartphone app heeft een paar hele fijne mogelijkheden. Zo vervangt hij de tijdklok die we vroeger nog wel eens op een lamp wilde zetten om inbrekers het idee te geven dat er iemand thuis was tijdens onze vakantie. Echter deze sprong op gezette tijden aan. De Hue lamp heeft niet alleen een ingebouwde timer, maar je ook kun je bepaalde scenario’s aanmaken. Bij deze scenario’s gaat de lamp op andere tijden aan en dus nooit meer routine waaruit inbrekers kunnen afleiden dat je niet thuis bent. De verlichting van Philips Hue is ook eenvoudig te koppelen aan bepaalde alarmsystemen. Door het koppelen kun je na een inbraakmelding bijvoorbeeld je lampen rood laten knipperen.
Nooit meer een lamp vergeten
Met de bediening van de Hue lampen via de speciale app vergeet je nooit meer een lamp uit te doen als je weg gaat. Ben je dit wel vergeten, dan kun je dit eenvoudig doen met de hue applicatie, ongeacht waar jij bent. Maar ook als je niet in een donker huis thuis wilt komen, kun je een lamp of alle verlichting al aan doen voor je thuis arriveert. Of je stelt de locatie functie in en als jij arriveert gaat de verlichting automatisch aan. Veel gezelliger thuiskomen!
De Hue dimmer
De Hue lamp bedien je natuurlijk niet alleen met je telefoon of iPad. Philips heeft diverse accessoires bedacht om het gebruik nog makkelijker te maken. De goedkoopste schakelaar is de Philips Hue dimmer. Deze dimmer heeft standaard vier knoppen waarmee je verschillende scenario’s kunt activeren, het licht aan en uit kunt doen en het licht dimmen. Deze zijn in te stellen via de Hue app, maar als je gebruikt maakt van de Homekit functioneren de vier knoppen ieder als een zelfstandige knop met ieder zijn eigen functie.
De Hue motion bewegingssensor
Een van misschien wel de makkelijkste uitvinding, welke niet mag ontbreken bij je verlichting, is de Philips hue bewegingssensor. De lampen gaan automatisch aan zodra je in de het zicht van de bewegingssensor komt. Handig als je met volle handen de kamer in loopt of voor in de badkamer. Je hoeft de lamp op het toilet niet aan te doen, maar je vergeet hem ook niet weer uit te doen. Je kunt zelf instellen hoe lang de lamp aan blijft. De bewegingssensor is draadloos, dus overal in huis te gebruiken. Wanneer je de bewegingssensor in de homekit gebruikt is het tevens een temperatuur- en lichtsensor. Hiermee creëer je nog meer mogelijkheden dan dat de lamp alleen reageert op beweging. Zo kan de Hue motion de lampen laten aanspringen wanneer het schemer wordt. Zelf kun je aangeven wat voor jou donker is en wanneer je het dus nodig vindt om de lampen te laten branden.
Homekit
We hebben het al even eerder over de Homekit gehad, maar dit apparaatje verbindt alle lampen in huis en geeft je nog meer mogelijkheden om jouw verlichting efficiënt te gebruiken. Naast de vele mogelijkheden voor de verlichting geeft Homekit je ook de mogelijkheid om andere apparaten te verbinden, zoals de thermostaat. De mogelijkheden van Philips Hue zijn eindeloos!
Reactie
Ik heb een vraag over de routines.
Ik heb sinds kort 2 Hue lampen.
Ik heb automatiseringen aangemaakt van dat de lampen automatisch aan moeten gaan na zonsondergang.
Als ik thuis in het donker thuiskom dan is de verlichting aan, maar als ik thuis ben gaat de verlichting nooit automatisch aan.
Begrijp ik dan de automatisering niet of zit ik in de verkeerde instellingen te kijken?
De lampen moeten gewoon altijd na zonsondergang aangaan, of ik thuis ben of niet.
Ken iemand mij helpen?
Ik heb met Hue Labs een formule gebruikt, deze wordt geactiveerd met een virtuele knop. Dit gebeurt in de Hue Labs Control (onderaan het scherm) Alleen staat hier geen naam maar alleen … en verwijderen lukt ook niet. Iemand een tip hoe ik deze verwijder uit de Hue Labs Control?
Met meerdere mobiele gebruikers op de app wil ik per gebruiker aan kunnen geven welke kamers ze wel en niet mogen bedienen. Zodat niet een gebruiker de slaapkamerverlichting van een andere kan gebruiken. Hoe is dit mogelijk?
Ik zou graag een scene willen activeren met google home waarbij alle lampen uit gaan, waarbij 1 lamp voor bijv. 2 minuten moet blijven branden en dan alsnog uitgaat. Volgens mij is dat echter niet mogelijk.
Goedemorgen, misschien kunt u mij helpen.
Ik heb het volgende probleem
Bij het aanmaken van een routine kan ik geen tijd instellen wanneer de lampen weer uit moeten, als ik bij aangaan van de routine bij zonsondergang heb gekozen.
Kan ik Bij kamers uitschakelen om, alleen de mogelijkheid kiezen om voor , nietsdoen of bij zonsopgang te kiezen.
Tijd instellen staat er niet bij?
Ben er al een dag mee bezig maar kan het nergens terug vinden wat ik verkeerd doe.
Met vriendelijke groet,
Richard Heijlaerts
Het kiezen van tijden is niet mogelijk bij de opties zonsondergang en zonskopkomst. Wanneer je voor één van deze routine opties kiest, kun je bij “Kamer(s) uitschakelen om” kiezen voor niets doen. Hierna stel je een nieuwe aangepaste routine in op een bepaald tijdstip. Als het goed is zou dan onderstaande moeten werken in jouw geval.
Instellen van zonsondergang routine.
1. Open de Philips hue app
2. Ga naar > Routines
3. Kies > Andere routines
4. Klik op > Aangepaste routine maken
5. Kies voor > Zonsondergang
6. Geef de routine een naam
7. Selecteer de dagen van de week
8. Kies de gewenste Transitie
9. Selecteer > Alle lampen of selecteer de gewenste kamers
10. Kies de gewenste scene
11. Bij > Kamer(s) uitschakelen om kies je voor > Niets doen
12. Klik op > Bewaar
Instellen aangepast routine voor uitschakelen
1. Open de Philips hue app
2. Ga naar > Routines
3. Kies > Andere routines
4. Klik op > Aangepaste routine maken
5. Kies voor > Op een bepaald tijdstip
6. Geef de routine een naam
7. Selecteer het juiste tijdstip, dagen van de week en transitie
8. Kies bij > Wat te bedienen > dezelfde kamer(s) die je hebt ingesteld bij de Zonsondergang routine of Alle lampen
9. Selecteer de juiste scene voor de kamer. In jouw geval kies je voor > Uit
10. Klik op bewaar
Beste,
Voor tijdens mijn vakantie heb ik routines ingeschakeld. Mijn telefoon met app is in een andere tijdzone. Gaan de lampen nog wel op de Nederlandse tijden die ik in de routine gezet heb aan? Of passen ze aan aan de tijdzone waarin mijn telefoon zich bevindt?
Dank!
Je kunt gewoon de Nederlandse tijd aanhouden. Voor de routines wordt de tijd van de Philips hue bridge gebruikt, hier worden de routines ook opgeslagen.
Beste,
Kun je dezelfde lampen met 2 verschillende dimmers aansturen?
dit omdat wij bij de voor en achterdeur een schakelaar willen hangen voor dezelfde groep lampen
Dit zou gewoon moeten kunnen. Met de hue app kun je per dimmer instellen wat er moet gebeuren bij het indrukken van een knop. Je hebt hier wel een Philips hue bridge voor nodig.
Hallo ik heb een vraagje. Is het mogelijk om een hue lamp te laten branden/flitsen als de mobile telefoon af gaat via Bluetooth?
Dit is via bluetooth niet mogelijk. De Philips hue lampen werken namelijk volgens een ander verbindingstype. Wanneer je de IFTTT app installeert is dit wel mogelijk, mits je een telefoon hebt met android software. IFTTT is een applicatie die bepaalde apparaten met elkaar laat samenwerken. IFTTT staat dan ook voor “If This Then That”, dus (If This) wanneer de telefoon gaat (Then That) dan de Philips Hue lampen laten knipperen.
Wanneer je een account hebt aangemaakt voor IFTTT kun je een van de de volgende applets toevoegen om dit te laten werken: https://ifttt.com/connect/android_phone/hue
Wij hebben dit zelf niet getest en zijn benieuwd of het gelukt is.
Beste, vraagje. Is het een probleem als je de originele schakelaar van een lamp in huis uit hebt staan en je vervolgens deze lamp via de app aanzet? De lamp zal uiteraard niet gaan branden want er staat geen spanning op maar ik vroeg me af of dit kwaad kan.
Nee hoor dit kan geen kwaad. De lamp zal gaan branden volgens de instelling “gedrag bij inschakelen” wanneer er weer stroom op staat. Hierna kun je de lamp weer uitschakelen met de app en verder bedienen.
Heb sinds enkele maanden enkele Hue Lampen. Heb Routine aangemaakt dat op een bepaald tijdstip mijn lampen aan gaan en op een bepaald tijdstip weer worden uitgeschakeld.
Tijden dat ze inschakelen werkt perfect maar uitschakelen gaat soms goed maar heel vaak blijft er 1 of meerdere lampen branden.
Heb alles up to date en vaak al van kanaal gewijzigd. Hebben jullie hier een antwoord op?
Hallo Anko,
Dit kan meerdere oorzaken hebben. Misschien dat wij jou kunnen helpen na een aantal vragen.
Weet jij zeker dat er geen andere routines aan staan?
Heb je al geprobeerd alle routines te verwijderen en opnieuw toe te voegen?
Zijn het steeds dezelfde lampen die dan blijven branden?
Zijn de lampen die blijven branden op continu stroom aangesloten en niet op een dimmer?
Misschien ook handig om jezelf aan te melden voor de Hue fangroep op facebook. Hier zitten veel Hue fanaten die jou waarschijnlijk snel kunnen helpen.
Beste, ik heb een routine gemaakt thuis en weg, maar deze werkt niet. De lampen gaan niet aan als ik thuis kom en niet uit als ik weg ga. Ik ben netjes ingelogd en heb de locatievoorziening aan staan. Heb het filmpje 2x gekeken, ik kan niet ontdekken waarom het niet werkt.
Hallo Linda,
Vervelend dat dit niet lukt. Gebruik je ios of android als besturingssysteem op je telefoon? Misschien kun je je aanmelden als lid voor de groep Philips Hue Fanclub op facebook? Hier zitten honderden hue fanaten die elkaar helpen met allerlei problemen. Waarschijnlijk ben je hier het snelst geholpen.
Beste ..?
Ik heb in mijn woning een groot aantal Hue lampen en andere accessoires. Dit werkt allemaal tot grote tevredenheid. Er is echter 1 (groot) probleem dat ik maar niet opgelost krijg. Wellicht hebben jullie voor mij de oplossing.
De Hue app is op enkele iPhones en iPad ingesteld naast de hioofdgebruiker.
Hiervan zijn 2 iPhones ingesteld op Buitenhuisbesturing. Een heel prettige optie, licht uit bij vertrek en weer aan bij thuiskomst.
Echter het probleem is als volgt:
Gebruiker 1 is thuis met verlichting aan. Gebruiker 2 vertrekt en na een bepaalde afstand dimt de verlichting en bij grotere afstand alles uit, dit terwijl gebruiker 1 nog thuis is.
Gebruiker 1 is thuis met verlichting aan, gebruiker 2 is niet thuis maar komt naar huis. Op enige afstand dimt de verlichting en wanneer gebruiker 2 in de directer nabijheid van de woning is, wordt de verlichting uitgeschakeld.
Overigens wanneer gebruiker 1 niet thuis is en niet binnen de ‘cirkel’ voor detectie is, heeft gebruiker 2 dezelfde verschijnselen. Bij vertrek wordt wel uitgeschakeld maar niet ingeschakeld.
Hoe is dit op te lossen, ik hoor graag.
Mvg Johan.
Hallo Johan,
Heb je al eens de functie “Multi user geofencing” geprobeerd in de Hue app? Deze functie kun je vinden in de Hue app > Ontdek > Hue Labs > Formulas. Anders is het misschien leuk om jezelf toe te voegen aan de Philips Hue Fanclub op facebook. Hier zitten honderden Hue Fans die je graag helpen bij alle Hue problemen.
Dag PhilipsHue, mijn vraagt lijkt op die van Johan, maar is basaler. Ik heb zaterdag de bridge V2 geïnstalleerd en de nieuwste Hue-app gedownload op mijn eigen telefoon. De buitenhuisbesturing aangezet: werkt allemaal prima. Ik wil ook op een andere telefoon de buitenhuisbesturing aanzetten. Ik moet daarvoor inloggen in mijn account. Wat ik ook doe: na het invullen van e-mailadres en wachtwoord (waarvan ik zeker weet dat die juist zijn) krijg ik de boodschap ‘we kunnen geen account vinden met deze gegevens’. Wat doe ik fout? Moet ik misschien een nieuw account aanmaken op de tweede telefoon?
Dit zou gewoon moeten werken. Probeer anders eens om met een computer in te loggen op https://account.meethue.com/. Kijken of dit wel lukt.
Dank voor je reactie.
Ik kan prima inloggen met een laptop; de gegevens van mijn account staan daar ook prima in. Dat lukt dus. Ik kan daarin ook zien da de 2e telefoon ‘actief’ is, alleen kan ik daarop dus niet de buitenhuisbesturing inschakelen omdat mijn account niet gekend wordt.
Misschien kun je dezelfde vraag nog eens stellen in de facebook groep: https://www.facebook.com/groups/philipshuefanclub/. Misschien dat hier iemand anders lid is die hetzelfde probleem kortgeleden heeft ondervonden.
Of gewoon een aantal dingen blijven proberen zoals bijvoorbeeld:
– In je hue account de applicatie deactiveren en opnieuw activeren in beide apps.
– app opnieuw installeren
– bridge opnieuw opstarten
– proberen op een andere smartphone/tablet in te loggen
– app versies vergelijken
misschien nog ter aanvulling: op de site van, onder meer, ……… lees ik dat ik in de app, op het tabblad ‘ontdek’, moet klikken op ‘log in bij mijn Philips Hue’. Maar in mijn app staat op het tabblad ‘ontdek’ geen optie om in te loggen.
Heb ik een foutieve app geïnstalleerd? Het gaat overigens bij de telefoons om (redelijk recente) Android-toestellen; app heb ik via de Playstore gedownload.