Wanneer je wilt overstappen naar slimme verlichting heb je verschillende keuzes. Het is belangrijk om te weten dat niet elke lamp op dezelfde manier slim is. Slimme lampen communiceren namelijk allemaal op hun eigen manier. Je hebt wifi, bluetooth, z-wave en zigbee lampen. Een benaming voor de manier waarop ze verbinden en communiceren. Allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. Fabrikanten van slimme lampen kiezen vaak voor Zigbee en dit is ook niet verrassend. Zigbee biedt namelijk een stabiele draadloze verbinding en kan snel communiceren.

zigbee lampen hue white ambiance

Wat is Zigbee?

Zigbee is een communicatieprotocol. Je kunt het vergelijken met wifi. Een manier waarop slimme apparaten met elkaar communiceren, waaronder smart verlichting. Een groot voordeel van Zigbee is de onderlinge communicatie. Dit betekent dat Zigbee een eigen mesh-netwerk maakt. Een draadloos netwerk waarin elk apparaat met elkaar communiceert, mits die binnen het bereik ligt. Dit is anders kan bij wifi. Hier maakt een enkel apparaat verbinding via wifi met de router of wifi versterker. Met Zigbee lampen kun je dus grote afstanden overbruggen zonder dat je versterkers nodig hebt. Elke Zigbee lamp geeft namelijk de draadloze verbinding weer door. Wanneer je Zigbee lampen wilt gebruiken heb je wel een hub nodig. Een brug tussen je smartphone en slimme lampen.

Philips hue gebruikt Zigbee

De populairste slimme lampen zijn van Philips hue. En ook hue maakt onder andere gebruik van Zigbee. Na het installeren van de Philips hue bridge kun je de Zigbee lampen van hue toevoegen aan je smart verlichting systeem. Philips hue heeft een groot assortiment aan verschillende lampen. Je kunt kiezen uit diverse armaturen en fittingen. Naast deze keuzes kun je ook nog kiezen uit verschillende soorten verlichting, zoals white, white & color ambiance en Philips hue white ambiance. De verschillen zitten in de kleuren en wittinten die je kunt gebruiken. Naast Zigbee heeft elke hue lamp ook bluetooth. Wanneer je alleen voor bluetooth kiest heb je veel minder mogelijkheden dan met Zigbee. Meer weten over hue? Bekijk: Hoe werkt Philips hue.

Beste zigbee lampen voor je smarthome

Smart lampen met Zigbee

Steeds meer slimme verlichting fabrikanten kiezen voor het Zigbee protocol. Niet zo gek dat er dan ook steeds meer smart lampen op de markt komen die Zigbee ondersteunen. Voor het gebruik van Zigbee heb je wel een hub nodig. En vaak een hub van de fabrikant zelf. Je kunt bijvoorbeeld niet elke Zigbee lamp op een hue bridge koppelen of je hebt dan niet elke slimme functie tot je beschikking. Wanneer je gebruikmaakt van een smarthome systeem, zoals bijvoorbeeld Homey kun je wel verschillende Zigbee lampen van verschillende fabrikanten koppelen. Bij het kiezen van een nieuw slim verlichtingsyteem is het dus belangrijk om te kiezen voor een fabrikant waar je meerdere lampen van wilt aanschaffen. Of je hebt meerdere bridges nodig.

Zigbee lampen Ikea

De grootste woonwinkel van de wereld heeft ook eigen smart lampen in het assortiment. De Zigbee lampen van Ikea koppel je ook aan een hub. Op de website van Ikea vind je verschillende soorten slimme lampen onder de naam Trådfri. De Ikea tradfri lampen zijn ook verkrijgbaar in verschillende soorten met verschillende fittingen. Naast de lampen kun je ook accessoires kopen van tradfri om je slimme lampen te bedienen.

Zigbee lampen Ikea tradfri e27

Lidl Zigbee lampen

Bij Lidl kun je ook terecht voor Zigbee lampen. De Lidl Livarno serie heeft een aantal slimme lampen die je makkelijk kunt koppelen aan een smarthome hub van Lidl. Zo vind je er E27, E14 en GU10 lampen. Allemaal even slim. De slimme verlichting van Lidl kun je ook koppelen aan Google Home. Naast de Zigbee lampen vind je er ook verschillende accessoires, zoals een slimme stekker. Hiermee kun je ook je lampen waarvan je de lichtbron niet kunt vervangen slim maken. Een mooi systeem wat je op een later moment makkelijk kunt uitbreiden met Zigbee compatible lampen en accessoires.

Lidl Zigbee lamp livarno

Beste zigbee lampen voor je smarthome

Zigbee filament

Niet alleen Zigbee lampen, maar ook standaard verlichting is tegenwoordig allemaal gemaakt van LED. LED is een energiezuinige manier van verlichten. Ook wanneer je Zigbee filament lampen wilt kom je uit bij LED verlichting. Filament lampen lijken op de vintage kooldraadlampen van vroeger. Een heldere glazenbehuizing met een spiraalvormige gloeidraad die je ziet zitten. Een mooie toevoeging aan elk interieur. Zigbee filament is ook van verschillende fabrikanten verkrijgbaar. Zo heeft Ikea een aantal filament lampen in het assortiment. Wanneer je een professionele uitstraling wilt, waarbij je ook nog kunt kiezen uit verschillende wittinten kom je uit bij de Philips hue filament lampen.

Zigbee filament Philips hue globe ambiance

Zigbee plafondlampen

De slimme Zigbee chips zitten allemaal verwerkt in de Zigbee lampen. Wanneer je dus een niet slimme lamp vervangt voor een Zigbee lichtbron kan je deze vinden met een Zigbee ontvanger, zoals een hub. Bij het kopen van Zigbee plafondlampen is de lichtbron vaak ingebouwd. Dit betekent dat je de lichtbron niet zelf kunt vervangen en altijd een nieuwe armatuur moet kopen. Zigbee plafondlampen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Voor elk plafond is er wel een geschikte lamp te vinden. Voor een groot assortiment aan plafondlampen kun je het beste kijken naar een Philips hue plafondlamp.

Slimme schakelaars

In sommige gevallen is het niet mogelijk om een lamp te vervangen of je wilt liever een complete groep lampen slim maken met behulp van Zigbee. Het beste kun je dan kiezen voor een Zigbee schakelaar. Een Zigbee schakelaar of switch sluit je aan op een centraal punt waar alle lampen samenkomen, zoals bij een wandschakelaar of plafonddoos. Een Zigbee switch zorgt ervoor dat alle aangesloten lampen op een slimme manier bedient kunnen worden. Wanneer je de lampen ook wilt dimmen kun je kiezen voor een Zigbee dimmer. Met een dimmer kun je alle gekoppelde lampen op een slimme manier dimmen en bedienen.

Veelgestelde vragen

Kan ik Zigbee lampen rechtstreeks koppelen aan Google Home?

Wanneer je in huis gebruikmaakt van een slimme Google Home assistant wil je natuurlijk je Zigbee lampen ook met je stem bedienen. Helaas is het niet mogelijk om een Zigbee lamp rechtstreeks aan Google Home te koppelen. Ook hiervoor heb je een hub nodig van de fabrikant.